Zal ik ooit echt gelukkig zijn?

empty canvas

Schrijnend

Dat was voor mij een schrijnend antwoord dat geven werd door een vriend van mij, toen wij niet lang geleden op een vrijdag een spelletjes avond hadden en om beurten vragen voor elkaar bedachten die we ook zelf weer beantwoordden. .

De vraag was “ Wat zou jij de grote man boven, aldus God, voor vraag stellen over jouw leven. Een vraag waarvan het antwoord je rust kan geven “
Best een leuke vraag vond ik zelf!

Er werden antwoorden gegeven als “zal ik het ooit maken in het leven?” of “klopt mijn perceptie van wie ik ben in dit leven/klopt mijn perceptie van het leven überhaupt”

Dit waren antwoorden waar ik niet zo ontzettend veel bij voelde, los van dat ik het begrijpelijke antwoorden vond.

Maar het antwoord dat door die vriend gegeven werd “zal ik ooit echt gelukkig zijn?!?”
Dat raakte mij diep.

Ik ervaarde direct een throwback naar hoe mijn leven is geweest. Hoe turbulent, chaotisch, angstig, verstikkend en alleen. Hoe ik mij destijds jarenlang leeg, verdoofd en gejaagd tegelijk voelde. Waar ik mijn gevoel van geluk erg af liet hangen van externe factoren zoals, geld, goedkeuring van anderen, religie, dogmas, familiaire omstandigheden en vooral mijn  zelfbeeld, wat toen totaal niet van mij was, maar op mij geprojecteerd is geweest en ik voortzette.

Ik maakte kenbaar dat ik het antwoord verontrustend vond en vroeg of ik hier wat vragen over mocht stellen. Dat mocht.
Ik vroeg of hij het geluk wél kon voelen en hoe vaak dit dan was.
“Met momenten was zijn antwoord”

MIjn volgende vraag ging over of hij zich dan vaker neutraal of ongelukkig voelde.
Waarop hij antwoordde  “Ik voel me vaker ongelukkig”

Dit kwam wederom zo hard binnen!

Dan zie je een knappe jonge vent, in de bloei van zijn leven, zou je denken.
Met een leuk huis, een vaste aanstelling, volgens mij genoeg vrouwelijk aandachtig, financieel stabiel, wekelijks sporten, mooie auto en volgens mij ook wel een redelijk sociale netwerk en toch..iemand die zich vaker ongelukkig voelt dan gelukkig.

Natuurlijk hebben we het wel eens gehad over situaties die we beiden in het verleden hebben meegemaakt en hoe dit ons heeft gevormd. Naast de overwinningen die we hebben behaald en hoe trots we hierop zijn en toch, was dit voor mij op de ene of andere manier shocking.

 

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt

“Niets is wat het lijkt,” hoor ik mijzelf dan denken.

We leven allen ons leven en we ogen naar de buitenwereld als content en vervuld.
Kijk maar naar social media waar je “zoals iedereen wel weet” de mooie, extreme, vooruitstrevende kanten ziet. De motivational monday, de throwback thursdays, de hashtags love, selflove en noem maar op. Wat ik overigens echt wel motiverend vind in een zekere mate. Maar de struggles, de donkere en duistere plekken die zien we een stuk minder.
Dit motiveert mij enigszins om toch zichtbaarder te zijn en juist hiervoor ruimte te creëren en hiervoor erkenning / handvatten te bieden. Maar dat is een ander onderwerp.

We zijn creatief met hoe we ons gevoel van geluk kunnen invullen door externe dingetjes.

Zoals het je mooi kleden, met regelmaat naar de kapper of barbershop gaan, mooie gadget kopen, leuke feestjes bezoeken, op vakantie gaan, sporten, yoga, mediteren en omdenken. Alle dingen die enorm bijdragen aan jouw perceptie van gelukkig zijn of je gelukkig voelen.

Wat ik alleen maar kan prijzen.. want je doet iets om jezelf vooruit te helpen.

Maar wat als het niet datgene is, want je op dat moment nodig hebt om jezelf echt te helpen.
Maar dat het juist een afleiding of vluchtroute wordt, just to cover it up.. easy breezy cover girl or boy natuurlijk. Als dit een manier wordt voor het wegrennen van jezelf, dan hebben we waarschijnlijk te maken met een groter probleem.

 

Even metaforisch
metaforisch

Laten we het even metaforisch bekijken.

De bron van geluk zien we even als een grote schaal waar een vloeibare substantie “geluk” in zit en deze schaal heeft een functie én super power. De functie is simpelweg genieten van zichzelf wat resulteert in het schenken van deze substantie aan andere schalen en de super power is, om steeds weer nieuwe substantie aan te maken.
Die bron creëert en besteed het uit. iedere keer weer. Ook kan deze bron van vanbuiten af dezelfde substantie opvangen.It’s the circle of life!  Ingonyama nengw’ enamabala .. Sorry ik dacht direct aan de lion king.

Maar wat gebeurde er als in de bron scheurtjes of gaten zitten?
Dan kan die bron de substantie wel even dragen en ervaren… maar dit is dan tijdelijk, want de substantie gaat verloren. Zo kan de bron niet langer geven, naast dat het de gekregen substantie niet kan ontvangen. Met alle gevolgen van dien

Je weet vast wel waar ik naartoe wil gaan.
Zó zie ik ons als mens een beetje. De bron of co-creator met de bron, die gevuld kan zijn met geluk, liefde, voldoening, rust of energie en dan tegelijkertijd enorm leeg kan lopen wanneer er iets niet helemaal goed zit. Bottom line: Het gevoel van geluk komt dus echt van binnen.

 

Wat heb je dat nodig?

Ik sprak verder met die vriend van me en vroeg wat hij nodig had om zichzelf wél gelukkig te kunnen voelen?

En zo raakte we in een heel ander gesprek wat ging over het verwerken en helen van pijn, boosheid, afwijzing, verdriet, verlating en angst. En over hoe belangrijk je kinderjaren zijn, die zich tot fundament vormen van je volwassen bestaan.

Dat je manier van denken, ervaren, overtuigingen en handelen allemaal afkomstig is van dit fundament.
En wat als die bron, zich nu van kinds af aan in deze verscheurde en beschadigd conditie verkeert, wat kan deze bron dan ervaren aan geluk en wat kan het dan schenken aan anderen?

 

Geluksfactor

Ik ben er van overtuigd dat de mate van het kunnen ervaren van geluk, samen gaat met de mate van heelheid als wezen.
Ik geloof dat gelukkig zijn een factor is, waarin perceptie als mentale gezondheid hand in hand samen gaat en zeker ook inherent staat aan elkaar.
Want je kan ongelukkige situaties meemaken, tijdens gelukkige periodes in het leven en andersom.Maar welke definitie verkies je dan op zo’n moment?

Ik zou wel willen weten wat jij ervan denkt.

 • Hoe kijk jij naar het ervaren van geluk of ongelukkigheid ?
 • Ervaar jij scheuren of gaten in “je schaal” en wat heb je hier tot nu toe mee gedaan of getracht te doen?
 • Hoe ga je hier zelf mee om en wat zou je nodig hebben?

Wellicht kunnen de punten hieronder je helpen om dit voor jezelf in kaart te brengen.

 • Ik kan best een compliment geven én ontvangen
 • Ik kan mijn grenzen op een assertieve manier aangeven
 • Ik kan de emoties vrede, vreugde, ontspanning en vrolijkheid voelen
 • Ik voel me levend en heb er zin in
  Ik kan me alleen goed vermaken en vind het heerlijk om alleen te zijn
 • Ik ben graag rond anderen
 • Ik ben tevreden met mezelf
 • Mijn algemene mood voelt best prettig aan
 • Ik wil veel slapen of op bed liggen en niet denken aan mijn verantwoordelijkheden
 • Ik isoleert mezelf van anderen, omdat ik moe ben, de prikkels te veel worden of om confrontaties uit de weg te gaan
 • Ik ben veel aan het uitstellen
 • Ik merk dat ik erg ongeduldig ben geworden en hebt een kort lontje
 • Veel triggert en irriteert me snel
 • Ik kan niet slapen of slaap weinig. Hoe moe ik ook ben en hoe graag ik zou willen
 • Mijn hobbies enthousiasmeren me niet langer
 • Ik ervaar veel desinteresse en wil weinig ondernemen
 • Mijn werk/schoolresultaten/niveau gaat achteruit. Ik kom ook vaker laat en maakt grove fouten. Ook kan ik minder goed opschieten met collega’s
 • Ik krijg weer erg de behoefte om terug te gaan naar oude patronen zoals, drinken, blowen, roken, overmatig gamen, eten e.d.
 • Ik vul mijn tijd veel liever op met bezig zijn, dan stil te zitten en na te denken.
 • Ik heb veel kritiek op mezelf en anderen

Mocht het zo zijn dat jij je meer ongelukkig voelt, dan dat je zou willen en je hier zelf niet mee uit de voeten komt, schroom dan niet om hulp te zoeken.
Ook kan je contact met mij opnemen als je vragen hebt over de diensten die ik aanbied.

U matter !

Bedankt voor het lezen van deze blog en tot snel weer

Love in peace,

Bericht delen

Schrijf u in zodat ik je op de hoogte kan houden wanneer ik een nieuw post plaats

Locatie

Pieter van Aschstraat 1 
3043 RG Rotterdam

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we u de beste ervaring op onze website kunnen aanbieden.

Chat openen
Hulp nodig?
Hallo, met Lydia hier,
Laat mij gerust weten hoe ik je kan helpen