Relatietherapie versus Gedragstherapie

Relatietherapie versus Gedragstherapie

Het is mij opgevallen, dat ik steeds meer individuele therapie sessies had met cliënten die: net uit een relatie komen, binnen een relatie zitten maar niet lekker in de eigen vel, op het punt staan om hun relatie te verbreken of hier al een tijdje uit zijn. De vraag naar therapie die gericht is op veranderingen en het eigen gedrag werd steeds meer en meer.
Ondanks ik de bevoegdheid( ook al is het ambt therapeut niet beschermd en heb je dus ook die bevoegdheid niet nodig,), diploma’s en (levens)ervaringen heb om één op één therapie of gedragstherapie aan te bieden, koos ik er destijds voor om het toch bij relatietherapie te houden. Deze keuze maakte ik, omdat ik mij graag wilde focussen op deze éne dienst en mijn business.  En wanneer ik er zelf de motivatie, mentale en energie wise ruimte voor had, zou ik het uitbreiden.  En die tijd.. Yes lieve mensen is aangebroken.

Ik was dus low key al bezig met het aanbieden van gedragstherapie, maar hier had ik mijn website, marketing en socials nog niet in meegenomen. Dit bracht wel wat enige verwarring, en onduidelijkheid met zich mee. Dit bijvoorbeeld door vragen van klanten en volgers, naast de onrust die groeide binnen mezelf, waardoor ik steeds meer gedreven werd om helderheid te bieden. Nu met super veel blijdschap, drive en passie, is deze helderheid ook een gegeven.

Nu lijkt het mij ook wel leuk om vanuit mijn eigen perspectief op een informele manier te delen wat wat nu precies is en wat maakt dat ik dit nu zo boeiend vind.

Wat houdt relatietherapie in en wat nu gedragstherapie?

Ik ga je een klein geheimpje vertellen, iets wat je misschien onbewust al wel wist, maar wellicht nog niet over heb nagedacht is, dat relatietherapie en gedragstherapie best dichtbij elkaar liggen en er veel raakvlakken zijn wanneer het aankomt op de onderwerpen:  bewustwording, patronen, herstel, je veilig en belangrijk voelen, connecten, verbinden, dichtbij jezelf staan, liefde en vooral zelfliefde.  De basisthema’s die in beiden therapie vormen sterk representatief zijn.

Hoe iemand op het moment in het leven staat, de persoonlijke behoefte, de huidige relatiestatus en mee beslissende externe factoren, spelen dan ook een grote rol in de keuze voor relatietherapie of gedragstherapie.


Toch zijn er significante verschillen die het verschil maken. Deze zal ik verhelderen


(Dear me) FOCUS ON ME ( Baby can you focus on me )
De focus van relatietherapie gaat over de entiteit “de relatie” en hierbij kijk je naar mogelijke veranderingen, gezien het niet helemaal lekker loopt.
De entiteit “de relatie” wordt gevormd door meestal twee en soms ook meerdere partijen waarin het vaak mis is gelopen op het gevoel van je vertrouwd en veilig voelen bij/met elkaar naast dat het gevoel van je niet belangrijk en gezien voelen, wat ook één van de meest voorkomende factoren zijn. De twee partijen zijn natuurlijk twee individuen die samen een derde partij, “de relatie” creëren. De relatie is waar wij ons op focussen, door in te zoomen op de twee individuen binnen de relatie. Voor Relatietherapie werk ik o.a. vanuit de Gottman theorie en EFT ( Emotion Focussed Theorie), naast mijn eigen sausje in de mix te gooien. Anders zou Intenzie niets bijzonders doen ten opzichte van andere collega’s

En wanneer je spreek over gedragstherapie, dan gaat dit vaak over de verlangde veranderingen binnenin jezelf, voor je jezelf én bijna altijd in relatie met anderen.
Dit is een behandelvorm, waarbij de focus op de individu ligt. Waar kom je nu vandaan, waar loop je tegenaan, waarin voel jij je beperkt, wat zijn steeds weer terugkerende situaties, waar wil je naar toe gaan. Wat heb jij nodig.

Gedragstherapie is een kortdurende en stapsgewijze therapievorm die uitgaat van wat je denkt, wat je voelt, wat je doet én de samenhangen hiervan. Hier werk ik met methodieken en modellen zoals: G-schema, pannetjes model het stoplichtmodel en meer.
De behandeling kijkt terug in het verleden omdat dit het antwoord geeft op de belangrijke vraag, “waarom doe je wat je doet,” maar de focus ligt vooral op het heden en de toekomst. Je gaat zelf aan de slag met oefeningen. zowel thuis als op de praktijk.


In het algemeen maak ik gebruik van methodieken en een stappenplan, naast dat maatwerk het grootste element is van mijn werkwijze. Ook speelt intuïtie en deskundigheid vanuit mijn persoonlijke ervaring ook een belangrijke rol spelen. Niet zo zeer in mijn manier van oordelen of een mening hebben. Want ik geloof dat oordelen juist erg beperkend is en je hierdoor juist je doelen kan missen. Maar meer in de zin van “Ik kom ook ergens vandaan, ik heb ook het ene en andere gezien ervaren, ondervonden” sommige leuke maar ook zeker minder leuke dingen.” Naast dat de culturele en subculturele verschillen mij zeker kenbaar zijn. Ik weet nu bijvoorbeeld heel goed, waar ik vandaan komt, waarom ik deed wat ik deed en doe wat ik doe, ik weet wat ik zelf wél en niet wil, naast dat ik ook weet hoe ik dit voor mezelf kan realiseren ( met vaak een steuntje in de rug door anderen, just like everybody else). Dit heb ik geleerd, door situaties te doorleven. De leuke en minder leuke dingen en hier voor mezelf mijn realiteit mee om te buigen. Naar mijn idee is dit niet geheel onbelangrijk, wanneer je als mens met mensen werkt. Dit zowel voor de relatietherapie als gedragstherapie.

Al met al, doe ik mijn werk met heel veel liefde en een groot gevoel van ontzag!
Mocht je nog vragen hebben en/op feedback, tips en tops. kan dat ik de reactie ruimte hieronder.

Bedankt voor het lezen,

Love in Peace,
Lydia Linger

Bericht delen

Schrijf u in zodat ik je op de hoogte kan houden wanneer ik een nieuw post plaats

Locatie

Pieter van Aschstraat 1 
3043 RG Rotterdam

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we u de beste ervaring op onze website kunnen aanbieden.

Chat openen
Hulp nodig?
Hallo, met Lydia hier,
Laat mij gerust weten hoe ik je kan helpen