Relatie of gedragstherapie.. Waarom eigenlijk én hoe werkt zo’n traject nou ?

Man en vrouw Therapie

Relatie of gedrags therapie.. Waarom eigenlijk én hoe werkt zo’n traject nou ?

Ik heb in een eerdere blog al verteld over de diensten die ik lever. Hier heb ik ik het voornamelijk gehad over waarom ik dit nu zo fascinerend vind en over mijn perspectief van mijn werk.
Maar ik zou je ook wel mee willen nemen, naar hoe dit er nu voor jou uit kan zien.
Welke stappen we bewust of onbewust doorlopen en hoe dit voor jou kan voelen.
Ik zou je graag mee willen nemen in het proces, wat misschien wel een laagdrempelige manier kan zijn, van het aftasten van zo’n traject.

Stap 1
De eerste stap begint natuurlijk eerder, dan dat wat wij zien met het blote oog.
Dat is het zoeken naar een oplossing bij een wrevelig gevoel.
Waarschijnlijk loop je ( als cliënt of klant) al langer aan tegen dezelfde soort problemen en heb je vast en zeker al van alles geprobeerd en ondernomen om dit enigszins aan te pakken
Een andere benaderingswijze, een andere focus, een andere manier van handelen en helaas bleek dit niet voldoende te zijn om dit hardnekkige probleem aan te pakken.

Stap 2
De keuze die je hebt gemaakt om over je situatie te informeren, dit eventueel te bespreken met betrokkenen en toch over de drempel te stappen om Intenzie te benaderen over je situatie.
Wat overigens een hele lastige stap kan zijn voor velen. “Je vuile was buiten hangen ” of je situatie met een “zielenknijper” ( wat ik overigens niet ben van beroep ) bespreken zijn natuurlijk dé taboe uitspraken. Toch heb je die keuze gemaakt om alle oordelen even te parkeren en een kijkje te nemen de nu nog onbekende wereld om wél weer de regie te nemen over jouw leven.. Chapeau!

Stap 3
In het eerste gesprek maak je kennis met mij en bespreken we samen de reden van de aanmelding.
We bespreken waar er tegenaan wordt gelopen, wie, wat en wanneer hierbij een rol bij speelt en  inventariseren we de knelpunten.Jij observeert en beoordeelt mij in gedachte en ervaart of je jouw verhaal bij mij kwijt kan of wil. Of je mij een vriendelijke, betrouwbare, professionele, integere en geschikte therapeut vindt in dit gesprek en of je mij wel ziet zitten gedurende de begeleiding van jouw persoonlijk proces. Ervaar jij die “klik” ? Dit is zeker wel een voorwaarde om jou zo goed mogelijk te kunnen begeleiden. Wanneer je dit ervaart en er ook van overtuigd bent, dat dit is wat je zoekt, plannen we een nieuwe afspraak in voor de week óf twee weken daarop.
 Vaak is het je openstellen en aftasten tijdens de eerste twee sessies nog spannend.
Hierna is het ijs meestal wel gebroken.


Stap 4
In de volgende gesprekken gaan we diep duiken. We zullen samen onderzoeken waar de pijnpunten en waar de obstakels liggen. Wat de mogelijke oorzaken en achtergrond is van deze problemen en wie de betrokken partijen zijn. We kijken ook naar wie jij bent als persoon. Wie bent je met en zonder een ander?
De trajecten die ik aanbied ‘welke dan ook’ gaat altijd uit van jou als individu en hoofdpersoon in jouw verhaal. Hieruit  werken we met jouw verhaal in relatie tot de verhalen van/met anderen.
Wie ben je ? Wie ben je zonder de ander?
Wat zijn de invloeden uit je verleden op jezelf en anderen? Hoe groot is de invloed van de huidige situatie van en naar de gezinsleden of welke rol spelen vorige relaties op jouw huidige situatie?

Stap 5
Je zal achtergrond informatie meekrijgen van over: de basisbehoeftes in het leven, de comfortzone, de communicatie belemmeringen, patronen, hechtingsstijlen en hoe je amygdala en neocortex te werk gaan wanneer het aankomt op gewenning, overtuigingen, versus logica en nieuwe situaties. 
Ook zullen we samen de vastgeroeste patronen opsporen en leren herkennen; wat triggert je en waarom, hoe reageer je hierop en wat is de uitkomst van deze reactie. Hoe zit dit in de omgang en interactie met een ander. Hoe reageren jullie op elkaar.
Dit is een inspirerend, leuk,  maar ook vaak confronterend onderdeel.
Dat je leert hoe jouw ( over één kam geschoren) systeem in elkaar zit, hoe de verbindingen werken en bepaalde situaties tot stand zijn gekomen. Dat het niet lekker liep, dat wisten we al en daar is mijn oordeel niet bij nodig. Gelukkig pak ik de situatie niet oordelend aan en kijken we vooral naar de waarom? Dit maakt dat jij je niet te ongemakkelijk voelt om verder te durven/willen kijken en ook niet in de vechthouding paraat hoeft te staan. Maar juist je demons ( net als ieder ander hiermee dealt) mag facen.

Stap 6
Deze vastgeroeste patronen kunnen leiden naar een mooie en stabiele basis, waarin de dingen vanzelf gaan zonder er al te veel moeite voor te hoeven doen. Maar ook leiden deze vaak naar pijnpunten. De pijnpunten zorgen voor een onbehagelijk gevoel en onbehagelijke situaties die vaak tot een cyclus zijn geëvolueerd, welke op zijn beurt weer verschillende gevoelens met zich meebrengt zoals; angst voor kwetsbaarheid, angst om je te verbinden, angst om verlaten te worden, boosheid, pijn, verdriet of minachting. Hier hoef jij je niet eens altijd bewust van te zijn. Ook deze pijnpunten zullen we bespreekbaar maken en onderzoeken, onderzoeken naar wat je nodig hebt om hier mee om te kunnen gaan of om dit een plekje te kunnen geven. Ook dit kan emoties in je oproepen. Zelfs de emoties, waarvan je misschien niet eens wist dat zij er waren. Dit kan een moment, een dag, een week en soms zelf een periode zijn, waarbij het ene en andere in je los gemaakt kan worden. Dit is niet raar of erg, maar juist veel voorkomend en zelf normaal. Iets wat al zo lang onbewust geleefd, herhaalt of onderdrukt is geweest krijgt nu de ruimte, om er bewust te “zijn.”
Give it time and love.



Stap 7

“Alle situaties in mijn leven waarin ik een directe rol speelt en direct invloed op hebt, komt, gaat, valt en staat bij “ moi.” Zodra ik iets verander in mijn mindset en aanpak, verandert er ook iets in mijn situatie.”
Het komt hier neer op verantwoording nemen voor jouw rol in jouw leven.
“Wat doe ik waardoor de relatie niet soepel verloopt? Waardoor ik niet lekker in mijn vel zit, waardoor ik steeds weer tegen dezelfde dingen aanloopt, waardoor de communicatie niet vlot verloopt?”
Vaak zijn we geneigd de ander de schuld te geven, waardoor we ervaren dat de ander: mij pijn doet, mij schaad en mij te kort doet.
Stel jezelf eens voor, dat een ander steeds voor jou bepaalt wat er gebeurt, dan zegt dat iets over jou. Jouw grenzen, jouw communicatie skills en persoonlijke ervaring van de situatie. Het betekent dus dat jij mag kiezen om met de billen bloot te gaan tijdens de sessies en de confrontatie niet uit de weg zal gaan. Of om de dingen aan te pakken zoals je altijd hebt gedaan.. Wat denk jij dat het resultaat dan zal zijn?


Stap 8
Om alléén kwetsbaar te zijn tijdens een sessie is natuurlijk spannend, maar om dit met bijvoorbeeld je partner te ondergaan kan een stuk uitdagender zijn.Vooral als jullie kritisch kunnen zijn naar elkaar toe. Dit, terwijl “kwetsbaar zijn” puur te maken heeft met het gewoon zijn op dat moment, met alles wat erbij komt kijken. Dit kan uitbundig, blij, verdrietig, boos, angstig of jaloers zijn .Het niet weten hoe jij je kwetsbaar op kan stellen of hiermee om kan gaan, daar ligt vaak de uitdaging in. Het accepteren “zonder dit te bekritiseren” maar juist te begrijpen waar dit vandaan komt en hier empathie voor te ontwikkelen is dan ook de volgende stap. Belangrijk om je eigen gekwetstheid onder ogen te komen, maar ook zeker die van de ander. Een ruimte te creëren voor dit gekwetste deel en het kunnen ervaren van dit deel die op zijn beurt weer openheid en begrip voor jezelf en de andere creëert wat bijdraagt aan de oh zo verlangende (zelf) liefde en verbinding.

Stap 9
Die oude koeien uit “de sloot” blijken vaak nog springlevend te zijn. Ze liggen zo nu en dan sluimerend te slapen. Maar zodra ze iets herkenbaars oppikken, dan kun je er niet meer omheen.
De pijnlijke gebeurtenissen die in het hier en nu nog een belemmerende rol spelen in je leven, hebben een hands on aanpak nodig. Zeker in de situaties waarin jij zelf nog de regie hebt.
Het toegeven van een niet effectieve aanpak, het niet eerlijk/open/transparant zijn en oprecht spijt ervaren en tonen hiervan ‘zowel naar jezelf of een andere,’ maken de weg vrij voor jezelf en de andere om te kunnen vergeven. Wat ook weer bijdraagt aan die verlangende liefde en verbinding.



Stap 10

Doordat je nieuwe inzichten hebt opgedaan, nieuwe ervaringen bent ondergaan, nieuwe skills hebt aangeleerd, effectiever hebt geleerd te communiceren en je demons hebt faced, is er een weg vrij gemaakt om keuzes te maken die gebaseerd zijn, op wie jouw authentieke ik is.
Waarin jij jezelf en anderen hebt leren kennen vanuit een verfrissend en verhelderend perspectief.
Waar pijn, ruimte heeft gemaakt voor heling, waar oordeel ruimte heeft gemaakt voor begrip en waar angst ruimte heeft gemaakt voor liefde.
Deze manier van leven en laat leven creëert een basis voor vertrouwen en intimiteit, alweer voor “zowel voor jezelf als met de andere”


Stap 11 (sidenote)
De opgebouwde resultaten willen we natuurlijk vasthouden. Hiervoor zijn oefening, uit de comfortzone stappen en praktijkervaringen erg belangrijk. Gezien het aanleren van nieuwe gewoontes 90 onafgebroken dagen duurt en het afleren van gedrag nog langer kan duren, is inzet, focus en continuïteit erg belangrijk. Hoe meer je dit eigen maakt, hoe meer dit automatisch verloopt. Om dit aan te leren krijg je verdiepingsopdrachten, oefeningen, praktische tips, en handvatten mee naar huis om buiten de oude patronen te blijven en het meest gewenste aan te leren en vast te blijven houden.

Natuurlijk is iedere situatie anders en vraag iedere situatie om een persoonlijke aanpak.
Dit wordt dan ook per persoon en per situatie bekeken en afgestemd.
Het meest gewenste resultaat is dat je zowel na de sessies als na het doorlopen van een traject, jij je gehoord, gezien, gewaardeerd, gemotiveerd, geënthousiasmeerd en uitgerust voelt, met de nodige kennis en tools om je uitdagingen te lijf te gaan.

Ik ben heel erg benieuwd naar jouw bevindingen als je dit zo leest en of je de uitdaging aan durft/wilt (te) gaan om de regie van jouw leven en relaties weer in eigen handen te nemen.

Bedankt alweer voor het lezen van deze blog.

Love in Peace,
Lydia

Bericht delen

Schrijf u in zodat ik je op de hoogte kan houden wanneer ik een nieuw post plaats

Locatie

Pieter van Aschstraat 1 
3043 RG Rotterdam

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we u de beste ervaring op onze website kunnen aanbieden.

Chat openen
Hulp nodig?
Hallo, met Lydia hier,
Laat mij gerust weten hoe ik je kan helpen