Ik wil rust!!!

Ik wil rust FB

Ken je dat gevoel ook ?
Dat je het idee hebt alsof je 100 ballen tegelijk in de lucht moet houden. Jonglerend op één been en één koord genaamd het “(tromgeroffel)  “leven.”

Als je het leven bekijkt vanuit de ogen van het publiek, collega’s, medewerkers, familie, vrienden, volgers, stille volgers of dergelijke, dan ziet het er spec-ta-cu-lair uit. Het roept zelf gedachten en gevoelens in ons op van “Hoe doet hij dat” of “Ohh ik wil ook wat zij heeft”

Maar djeez! Wat een struggle en effort om staande te blijven, terwijl je blaren op je voet hebt en je zelfs je voet niet eens meer voelt.


Choices choices..
Ik heb dus onlangs een keuze voor mezelf moeten maken, waar ik wat ballen heb losgelaten, om opnieuw mijn focus op het gene wat ik nu écht wil, te herpakken. Eerst heb ik ze even goed geanalyseerd en onderzocht wat het nu is, wat maakt dat ik ze nog vasthield en wat er zou gebeuren als ik ze zou loslaten?

Die vragen brachten me uiteindelijk tot een antwoord. Ik merkte namelijk dat ik vanuit een behoefte naar meer veiligheid, de controle probeerde te hebben op de dingen, waar ik absoluut geen controle over heb. En ook dat ik de dingen, waar ik wel controle over heb, wat meer los liet. Terwijl dit nu juist mijn aandacht nodig had.

Door het hooghouden van al die ballen, raakte ik een beetje verstrengeld tussen hoofd en bijzaak. Ik verloor mijn focus en kreeg minder energie terug, dan dat ik erin stopte.
Ik merkte dat ik moe werd en ik deed dit toch echt zelf!
Hoe kan dit nu? Ik merkte op, dat ik weer handelde vanuit een oud patroon. Ik ken dit namelijk wél van mezelf. Kom op Ly, ‘gewoon doorgaan!’


Ook maar gewoon mens
Dat ik als therapeut werk, waart mij niet vrij van een struggle loos én perfect bestaan.
Ha! integendeel. Ik ben ervan overtuigd dat je juist snel met de neus op de feiten wordt gedrukt. Is het niet door jezelf, dan is het wel door de ander… want hé hoe kan dit nou, jij bent hier toch de therapeut.. ouch!

Gelukkig ben ik ook gewoon mens en is zelf realisatie, persoonlijke ontwikkeling en groei van mijn bewustzijn een aantal van mijn hoogste doelen in het leven.

Het terugpakken van mijn focus ging gepaard met acties die zowel mijn lichaam, mijn ziel als mijn mind betrok. Ik ben weer begonnen met intermittent fasting, met alkalisch eten, met vroeger naar bed gaan en opstaan( na vele pogingen én nog steeds proberende,) en gestructureerd lezen/mediteren.. wow..één mond vol!
Natuurlijk gaat niet alles mij vlekkeloos af en baal ik er van als ik weer eens te laat naar bed ben gegaan of weer eens heb gesnoept buiten de afspraak om, maar dit zijn de dingen waar ik wél controle over heb en in kan groeien. Naast het feit dat ik me opnieuw uitgedaagd en gemotiveerd voel om de focus te blijven houden.

Iedereen geeft een andere invulling aan het houden van die focus, maar het gaat er denk ik in essentie om, dat je datgene doet, wat jou inspiratie, motivatie, levensvreugde en een boost geeft in beweging te blijven en te streven naar datgene wat jou drijft in het leven.
Vaak ook dat wat we nodig hebben om buiten je oude patronen te blijven en een nieuwe gewenning en situatie te ontwikkelen.

Ja ja, daar hoor je dat woord “Patronen” weer. Een oh-zo bekend woord die op vele manieren wordt gebruikt en geïnterpreteerd. Maar hoe kijk ik hier nu naar, en hoe werk ik hier mee?

Een beetje theorie
Laten we eerst beginnen met een beetje theorie om het in zijn geheel te bekijken.
De basis van onze gedachten en gedragspatronen ontwikkelen zich in de loop van onze kinderjaren. Van 0 tot 12 zijn onze kinder hersentjes ( met name de emotionele hersenen ook wel de amygdala genoemd) het meest ontvankelijk voor de externe input van emotioneel leren en gedrag.Je kunt het een beetje zien als een spons die al het water absorbeert waarmee het in aanraking komt. Of dit nu zuiver water, kraanwater of slootwater is. Het scheiden van het zuivere en kraanwater, kan de spons ofwel amygdala tijdens de kinder tijden niet zelf doen, daar hebben wij als kind, onze opvoeders en sleutelfiguren voor nodig. Zij die er theoretisch gezien in zouden moeten slagen, door adequaat in te spelen op onze basisbehoeften. Naast dat je de spons kunt zien als de blauwdruk van jouw verdere emotionele betrokken leven… tenminste, zolang we het laten zoals het is gevormd en hier verder niets mee doen.

Aansluitend hierbij komt kijken, dat 80 % tot 90% van onze dagelijkse gedachten, ervaringen, belevingen en gedrag herhaling is en onder andere ook afkomstig is vanuit deze bron aka de blauwdruk? Het komt er op neer, dat we onze gedachten, gevoelen en belevingen dag in dag uit afspelen. Soms wat op de voorgrond en soms wat op de achtergrond.. net als een broken record. Dit kan leuk zijn, maar ook gewoon niet leuk.

Bottom line is dus, dat we alles wat er om ons heen gebeurd: zowel zichtbaar als onzichtbaar, bewust als onbewust, oppikken.

 • Hoe leren we met elkaar te communiceren
 • Hoe worden de vervelende situaties aangepakt
 • Hoe wordt er omgegaan met liefde, met verdriet, met seksualiteit en nog veel meer.

Daarbij spelen cultuur, religie, het land waar je als kind woont, de scholen waar je naartoe gaat, familie en vrienden een super belangrijke rol in die periode van je kinderleven.
Dit kun je zien als de conditionering van ons doen en laten. Dit alles bij elkaar vormt ook wel jouw kijk op de wereld.

Deze kijk op de wereld kan erg veilig en fijn zijn, maar ook zeker onveilig en eng.

To be or not to be veilig gehecht?
Zoals ik net al heb aangegeven, hebben de ouders en omgeving zijnde ( afhankelijk natuurlijk, van hoe je hier naar kijk) de verantwoordelijk voor het welbevinden van zo’n kind. En dit betekend, dat er adequaat ingespeelt moet worden op de behoeftes van: veiligheid, voeding, onderdak, liefde, aandacht, ontwikkeling, zichtbaar zijn en nog meer.
Als hier niet adequaat op in wordt gespeelt, dan kan die kinder ontwikkeling een beetje scheef groeien. Dit wordt een “onveilige hechting” genoemd. Dit kan voor moeizaam heden zorgen in de nadere ontwikkeling als kind, maar ook voor narigheden gedurende het hele leven. Soms zijn die al heel vroeg zichtbaar in de levensloop, soms worden we ons hier bewust van tijdens onze volwassen jaren en soms sterven wie hiermee, zonder überhaupt te weten dat er iets te wijten was aan die onveilige hechting.

De dingen waar we als kind tegenaan kunnen lopen zijn;

 • Ervaren van een stoornis in de concentratie
 • Ervaren van moeilijk opvoedbaar gedrag”
  ( Máár, wat is nu moeilijk? en hoe ziet de opvoeding er dan uit en oh ja!
    wat heeft dit specifieke kind nodig.. dit terzijde)
 • Ervaren van leerproblemen
 • Ondervinden van een spraakbeperking
 • Moeite met gezagsaanvaarding
 • Een laag zelfbeeld hebben
 • Met een angststoornis lopen
 • Een kort lontje hebben

Zo zijn er nog een tal van voorbeelden van welk gedrag herleid kan worden naar een onveilige hechting. Natuurlijk geldt dit niet voor alle situaties.

De dingen waar we dan tegenaan kunnen lopen als jongeren of volwassen zijnde zijn;

 • Het kampen met een angststoornis
 • Het kampen met depressies
 • Het kampen met middelenmisbruik of een verslaving
 • Het kampen met een eetstoornis
 • Chronische aandoeningen zoals; Schildklierproblematiek, fibromyalgie, chronische vermoeidheid en nog meer
 • “Foute vrouwen en mannen” aantrekken en behouden
 • Steeds weer dezelfde toxische omgeving/netwerk aantrekken en behouden.
 • De angst om je te verbinden of juist om verlaten te worden
 • Plein/straatvrees

Ook voor de volwassenen is het zo, dat er nog een tal van voorbeelden zijn, van welk gedrag herleid kan worden naar een onveilige hechting als kind en ook dit geldt natuurlijk niet voor alle situaties.

Wat kan je hier nu mee doen?
Gelukkig zijn er verschillende manieren, om om te leren/kunnen gaan met deze moeizaam heden en beperkingen in ons leven. Er zijn vele opties die je kunnen helpen met het verwerken van trauma’s, verkrijgen van nieuwe inzichten of het aan/afleren van gedachtes, gevoelens en gedrag. Hieronder een paar opties:

Therapie                                             Acupunctuur
Tapping                                              Detoxen/diëten
Afkicken                                            Toepassen van orthomoleculaire geneeskunde
Sporten                                              Schrijven
Zingen                                               Dansen
Het volgen van een cursus                Slapen met binaural beats of subliminal frequences
Hypnotherapie                                   
Praten met mensen

“We can’t create a new future while we’re living in our past. It’s simply impossible.”

Joe Dispenza, You Are the Placebo: Making Your Mind Matter


Hoe fijn is het dat er vele opties zijn om mee aan de slag te gaan. Maar wat een zonde is het, dat we vaak aan de slag gaan met deze opties en dat dit niet effectief genoeg is of soms gewoonweg niet eens werkt (gevoelsmatig.) Ik zie het zelf soms een beetje als “water naar zee dragen” of “dweilen met de kraan open,” wanneer dit niet bewust en strategisch wordt aangepakt.

“Waar wil je nu naar toe gaan” hoor ik je al denken.
Dat is het volgende…Omdat ons wezen multidimensionaal is ‘laten we het voor nu maar even houden op driedimensionaal’ én deze dimensies door elkaar heen verweven functioneren, je weet wel “lichaam, ziel, geest” of ook wel  “lichaam, gedachtes, gevoelsleven/intuïtie,genoemd” is het ook zo, dat we op een driedimensionale manier geconditioneerd zijn door onze opvoeding. Of zoals we het eerder noemde, dat onze spons of blauwdruk ook beïnvloed zijn op driedimensionale manier.
Zo werkt het nu eenmaal “ het ene kan niet zonder het andere.”

Klein voorbeeldje
Wanneer jij dag in en dag uit, laat naar bed gaat en weer vroeg opstaat en soms maar 4 uurtjes per nacht aan slaap pakt en je merkt dat dit niet werkt voor jouw lichaam. Dan heb jij niet alleen jouw lichaam ermee, maar ook jouw ziel en geest. Door je slaaptekort wordt je minder scherp en alert. Ook gaat je concentratie achteruit en vertraagt je reactievermogen. Ook krijg je een korter lontje en kun je steeds minder veel hebben. Minder prikkelingen, minder feedback, minder gedoe. Daarnaast reageren de mensen wat anders op je, dan voorheen en kan jij je hierbij wat ongemakkelijk of onzeker voelen. Eén dimensie heeft dus direct invloed op de andere dimensies.

Zo zijn we vaak ook bezig met het herstellen van onze onveilige hechting op één of twee dimensionaal gebied.
Wat natuurlijk wel awesome is! Want herstel is een journey naar het thuiskomen in jezelf en het authentiek zijn.
Maar hoe jammer is dat, als je hier niet het gewenste resultaat uithaalt, na als je inzet van tijd, energie, hoop en geld!

Dan kom ik weer terug op de uitspraak “dweilen met de kraan open.”

Zelf ben ik er van overtuigd, dat het werken aan herstel in een natuurlijke flow kan verlopen.
Dat hier niet perse veel gepush bij hoeft te komen en al helemaal niet geforceerd hoeft te verlopen. Hoogstens ongemakkelijk, angstig of pijnlijk gezien alles buiten je comfortzone begint. Maar vooral vanuit een flow en gevoel van “dit is oké, dit is goed.”
Ook ben ik er van overtuigd, dat dit met kleine stapjes kan, zolang dit maar bedachtzaam, gefocust, vernieuwend en driedimensionaal ( dus lichaam, ziel, mind) aangepakt wordt.

Hoe zie ik dit er volgens mij uit?
Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat de belangrijkste factor van verandering en dus ook groei, “de omgeving is.” De 80% – 90% herhaling van ons bewust en onderbewustzijn: gedachtes, gedragingen, gevoelsleven en beleving, heeft dus een nieuwe omgeving nodig om op langer termijn verandering te realiseren.
Naast dat de omgevingsinformatie ( plaats, conditie, personen, prikkelingen, input, bewegingen etc.), worden vertaald door de eiwitten van onze cellen, welke weer terugstromen naar ons DNA en ook dus ook hier verandering in realiseren. Daarnaast kost het ons mens gemiddeld 90 onafgebroken dagen, om een nieuwe gewoonte eigen te maken en op te nemen binnen onze lifestyle.

Nieuwe input en een systematisch herhalende manier van buitenaf triggert het oude systeem dus op driedimensionale manier, wat op de langer termijn verandering en dus ook groei of heling brengt in ons systeem.

Die nieuwe omgeving kunnen je zien als een update/upgrade in jouw micro als macro systeem waarbij je kunt denken aan uiteenlopende situaties zoals; voeding, beweging, blootstelling aan prikkelingen ondanks je hier iets mee doet of hier bewust van bent, zoals klagende mensen, agressie, boosheid of angst ( muziek, games, TV) Maar ook de omgang van jouw netwerk als jouw gedachten en handelingen.
Zoals eerder getoond op het lijstje met “de verschillende manieren, om om te leren/kunnen gaan met deze moeizaam heden en beperkingen in ons leven.”

Het komt er op neer, dat we al zo goed bezig zijn met het herstellen van de blauwdruk en het thuiskomen in deze authentieke ik, maar dat de manier waarop we dit tot nu toe hebben gedaan, mist soms wat kennis, inzicht en skills. Maar hey!, that’s life!

De boodschap
Mijn boodschap middels deze blog is, dat we naar het gehele plaatje mogen kijken om effect te krijgen op misschien één hoofd gebied en dat de manier waarop we dit doen, wat commitment en een ‘out of the box mindset’ vraagt. En het leuke is, dat wanneer jij je focust op één of misschien twee punten, dit een automatische werking heeft op de rest van de punten, aka dat het ongeforceerd flowt. Maar het vraagt wel om een switch én die begint bij het maken van een keuze die begint bij de vraag, “Wat wil ik nu echt?”

 “Als je blijft doen wat je altijd gedaan hebt, blijf je krijgen wat je altijd gekregen hebt.” “Einstein.”


De vragen die ik mezelf afstel om duidelijk te krijgen wat ik nu wil en wil zijn:

 • Wat vertelt mijn lichaam mij? ( ben ik moe, ben ik ziek, voel ik me goed?)
 • Wat vertellen mijn emoties mij ( voel ik iets, voel ik niets, wat zijn mijn behoeftes)
 • Wat vertellen mijn gedachten mij ? ( waar focus ik me op, waar denk ik vaak aan) Maak ik me zorgen, met wie of wat ben ik bezig, wat kost mijn aandacht?
 • Wat voel ik, wat verlang ik, wat wil ik en waarom of waar komt dit vandaan?
 • Wat is de verbinding van tussen lichaam, ziel en geest en wat zijn de effecten van het ene op het andere?
 • Welke omgeving, gedrag of gedachte heb ik nodig om uit mijn patronen te breken.
 • Wat heb ik nodig om mij te kunnen committen hieraan?

Ik hoop dat deze blog je mag voorzien van nieuwe input, vooruitzicht, en/of tools om jouw helingsproces een boost te geven.

Bedankt voor het lezen

Love in Peace,
Lydia

BRON
Onschuldige gevangen
( Bosch I. 2015)
De herontdekking van het ware zelf

( Bosch I. 2015)
Kindertrauma geeft ook lichamelijke klachten in volwassen leven
( Trimbos.nl augustus 2021)
The jounal of Psychiatric Research 136

(Noteboom et al., 2021).
DENK verder dan je genen 

( Lipton B. PHD augustus 2021 ) (brucelipton.com)

Bericht delen

Schrijf u in zodat ik je op de hoogte kan houden wanneer ik een nieuw post plaats

Locatie

Pieter van Aschstraat 1 
3043 RG Rotterdam

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we u de beste ervaring op onze website kunnen aanbieden.

Chat openen
Hulp nodig?
Hallo, met Lydia hier,
Laat mij gerust weten hoe ik je kan helpen